A bagel ezer arca

1 recept, 5 étel - Készítsd el ezt az isteni bagel receptet, akár sósra, akár édesre vágysz, imádni fogod!

 

Akár gluténmentesen, akár szimplán egészségtudatosan kezdesz el étkezni, az étkezés gyakran a kísérletezés színterévé válik.

 

Először örülsz, ha találsz olyan lisztet, amiből sikerül kenyeret készítened.

A következő lépés, amikor már ízlik is, amit elkészítesz, nem pedig csak megeszed, mert tudod, hogy egészséges, és mert enni kell.

A péksütemények talán egy fokkal nehezebb kategória, több a hozzávaló, komplexebb folyamat, mint egy kenyérsütés. A következő recepttel ebben szeretnénk segíteni neked.

 

Receptünk Hozzávalói:

1 csésze MedhUSA Great! gluténmentes zabpehelyliszt

1 teáskanál szárított élesztő

1 evőkanál méz vagy agave szirup (ízlés szerint édesíthető)

1/2 teáskanál só

1/2 csésze meleg víz

1 tojás (vegán változat esetén: tojás helyett 1 evőkanál lenmagliszt + 3 evőkanál víz)

Víz a bagel formázáshoz

Tetszőleges bagel feltétek: szezámmag, lenmag, tökmag stb.

 

Elkészítés:

  • Először keverd össze a szárított élesztőt, a mézet vagy agave szirupot, és a meleg vizet egy tálban, majd hagyd állni 5-10 percig, amíg habos lesz.
  • Adj hozzá a MedhUSA Great! gluténmentes zabpehelylisztet és a sót a tálhoz, majd gyúrd össze a tésztát, amíg sima és rugalmas állagú lesz.
  • Borítsd le a tésztát egy nedves konyharuhával, majd hagyd kelni meleg helyen legalább 1 órán át, amíg a tészta mérete megduplázódik.
  • Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra, és készíts elő egy sütőpapírral bélelt tepsit.
  • Oszd fel a megkelt tésztát 6 egyenlő részre, majd formázz belőlük bagel alakú cipókat.
  • Helyezd a bageleket a sütőpapírra, majd egy nagy edényben forralj vizet. Amikor a víz felforrt, adj hozzá 1 evőkanál cukrot.
  • Egyenként mártsd a bagel cipókat az édesített forró vízbe, majd tedd vissza őket a sütőpapírra.
  • Keverj fel egy kevés tojást, majd ecsettel kend be a bagelek tetejét. Ha vegán változatot szeretnél készíteni, akkor a tojás helyett használj lenmagliszttel készült "tojás pótlékot". Ehhez keverj össze 1 evőkanál lenmaglisztet 3 evőkanál vízzel, majd hagyd állni 5-10 percig, amíg sűrű masszává válik, és ezután kend be vele a bagel tetejét.
  • Díszítsd a bagel tetejét szezámmaggal, lenmaggal, tökmaggal, vagy kedvenc magjaiddal.
  • Süsd a bagel cipókat előmelegített sütőben 15-20 percig, vagy amíg szép aranybarna nem lesz a tetejük.
  • Hagyd a bagel cipókat kihűlni, majd szeleteld fel és tálald kedvenc feltéteiddel.

 

Pár ötlet, elkészítés után hogyan fogyaszd:

Krémsajtos Reggeli

Kenj a bagelre krémsajtot, majd tálald friss zöldségekkel (pl. uborka, paradicsom) és friss gyümölcsökkel (pl. alma, dinnye) gazdagítva. Ez egy könnyű és tápláló reggeli opció, amely energiával fog feltölteni a nap kezdetén.

Bagel Szendvics

Vágd félbe a bagelt és készíts belőle szendvicset. Töltsd meg friss salátával, sonkával, pulykahússal, avokádóval. Ezt a finomságot bármikor magaddal viheted uzsonnára, hogy a délután után elfogyaszd.

Bagel Burger

Használd a bagelt hamburger zsemleként, és készíts belőle ínycsiklandó hamburgert. Töltsd meg szaftos marhahússal, vagy vegetáriánus húspótlóval, zöldségekkel és sajttal. Egy különlege és ízletes ebéd lehet az egész család számára.

Bagel Pizza

Tedd a bagelt sütőlapra, majd kenj rá paradicsomos szószt és szórd meg sajttal, sonkával, gombával, olívabogyóval, kedvenc feltéteiddel. Süsd meg a sütőben, amíg a sajt olvadni nem kezd, és a bagel alja ropogóssá nem válik. Egy gyors és könnyű pizza opció, amit akár vacsorára is fogyaszthatsz.

Bagel Desszert

Bizony, jól látod, akár desszertként is fogyaszthatod!

Készítsd el a bagelből a "french toast" (bundáskenyér) változatát. Merítsd a félbevágott bagelt tojásba, majd süsd meg mindkét oldalát serpenyőben. Tálald mézzel, gyümölcsökkel és esetleg fagylalttal a tetején.

 

Bármelyik módot is választod a bagel fogyasztásához, biztos lehetsz benne, hogy az ízletes és tápláló alapanyagok miatt igazi gasztronómiai élményben lesz részed!

További receptekért látogass el MedhUSAGreat! Facebook és Instagram oldalára!

Együttműködő partnerek
100 Éves PatikaEmusCeralbin