Gluténérzékenység és a Cukorbetegség összefüggése

Gluténérzékenység A gluténérzékenység egyre többeket érintő jelenség, mely tulajdonképpen 3 betegséget takar. A cöliákiát, a nem cöliákiás gluténérzékenységet (NCGS) és a búza- vagy gabonaallergiát.

 

A tiltólistás gabonafélék:

  • búza,
  • rozs,
  • árpa,
  • durumbúza,
  • tönkölybúza,
  • kamut búza,
  • tritikale.

Továbbá a felsoroltakból készült pelyhek,

  • őrlemények,
  • lisztek,
  • ilyen lisztekből készült pékáruk,
  • kekszek,
  • sütemények.
  • Ezeket tartalmazó ételek, élelmiszerek (búzakeményítő pl. a felvágottakban) mind tiltottak.

A gluténmentes kifejezés azt jelenti, hogy a termék gyártása során a felsorolt anyagok egyike sem került a termékbe és a gyártás és a csomagolás során a terméknek a fenti anyagokkal való szennyeződése is kizárható.

Fontos megemlíteni, hogy teljesen gluténmentes termék nem létezik, a csomagolásokon található "gluténmentes" megkülönböztetés a nagyon alacsony, a beteg egészsége számára nem ártalmas határérték (20mg/kg) alatti gluténtartalmat jelzi.

gluten-free-food-various-pasta-bread-snacks-wooden-background-from-top-view-healthy-diet-concept.jpg (13.47 MB)

Cukorbetegség

Két féle típust különböztethetünk meg:

  •   1-es típusú: jellemzően gyerekeknél alakulhat ki, ami genetikailag összefügg a gluténérzékenységgel. 

A leggyakrabban először a cukorbetegséget diagnosztizálják, majd a későbbiekben fedezik fel a gluténérzékenységet. A diagnosztika fordított sorrendje igen ritka.

  •  2-es típusú: leginkább felnőtteknél fordulhat elő. 

A szervezet által termelt inzulin nem tudja megfelelően ellátni vércukor-szint csökkentő hatását.

cukorbetegdita8001.jpg (90 KB)

 


Keresse gluténmentes termékeinket a kijelölt patikákban!

 

Együttműködő partnerek
100 Éves PatikaEmus