Gyógyszerészként az egészségmegőrzésért

Gyógyszerészként, mint minden egészségügyi szakembernek, legfőbb feladatunk a betegek kezelésében, gyógyításában való részvétel. Azonban én hiszek abban, hogy a betegségek megelőzésében való támogatás épp annyira dolgunk, mint az előbbiekben felsoroltak. Az alábbiakban megosztom Veled azon gondolataimat, hogy egy gyógyszerész, hogyan tud téged támogatni az egészséged megőrzésében.

Eddigi tapasztalataid szerint, ha megkérdeznék tőled, mit csinál egy gyógyszerész, valószínűleg a következőket válaszolnád:

  • Segít megérteni a gyógyszerek hatásait, mellékhatásait
  • Tanácsokat ad a felírt tabletták alkalmazásával kapcsolatban
  • Felhívja a figyelmet a gyógyszer helyes adagolására

 

És ez mind így is igaz. Mi vagyunk az utolsó egészségügyi szakemberek, beteg és gyógyszer között.

 

Azonban gyógyszerészi hivatásban eltöltött évtizedeim során arra a felismerésre jutottam, hogy a betegségmegelőzésben épp akkora szerepünknek kell hogy legyen, mint annak kezelésében, és gyógyításban. Hisz egyszerűbb valamit megfelelően karban tartani, mint állandóan javítgatni.

 

Mit jelent egészségtudatosnak lenni?

 

Elsőre talán ez a szó, mint hogy “egészségtudatosság” vagy “egészségmegőrzés” komolyan hathat. Mintha valami speciális erőfeszítést kéne tenned azért, hogy mindig fitt és életerős légy.

 

Azonban ezek csak apró, mindennapi szokásokat, választásokat jelentenek, amik segítségével rengeteget tehetsz önmagadért.

 

  • Táplálkozás: Ha törekszel a minél változatosabb étkezésre, minden nap fogyasztasz zöldséget és gyümölcsöt, máris sokat tettél önmagadért. Válassz teljes kiőrlésű gabonából készült ételeket a fehér liszt helyett, illetve lehetőség szerint kerüld a feldolgozott és cukros élelmiszereket.

 

  • Minőségi pihenés: Az alvás kiemelkedően fontos az egészséged szempontjából. Próbáld meg biztosítani a megfelelő mennyiségű és minőségű alvást, hogy tested és elméd regenerálódhasson.

 

Nyilván kisgyermekes édesanyaként, vagy ha húzós időszakod van a munkában, a napi 7-9 óra alvás, csak egy merész vágyálom. Jó minőségű matracon, természetes anyagből készült ágyneművel azonban, ha nincs is meg a kellő alvásmennyiség, a minőségen egyszerűen javíthatsz.

 

  • Testmozgás: Válassz olyan mozgásformákat, amelyek tetszenek és élvezettel végzed. Lehet ez egy esti séta, futás a szomszéd parkban, kerékpározás a városban vagy bármilyen más mozgás, ami aktívabbá tesz.

 

  • Stresszkezelés: A sorból a stressz sem hagyható ki. Számos kutatás bizonyítja, hogy mennyire káros hatással van a túlzott, hosszú távú stressz a szervezetre. Keresd meg azokat a stresszkezelési módszereket, amelyek neked jól működnek. Lehet ez meditáció, légzőgyakorlatok, relaxáció vagy bármi más, ami segít ellazulni, és kikapcsolódni.

 

  • Rendszeres szűrővizsgálatok: Fontos, hogy rendszeresen járj el orvosi vizsgálatokra és szűrésekre. Ezek segítségével időben felismerhetők az esetleges problémák, és megelőzhetőek a súlyosabb betegségek. Éves anyajegyszűrés, nőként nőgyógyászati vizsgálat, fogászat, szemvizsgálat, csak hogy egy párat említsek. Évente pár percet vesz el az életedből, jelentőségük azonban óriási lehet.

 

Láthatod, hogy nem világmegváltó dolgokra van szükség. Csupán csak egy kis odafigyelés.

 

Miben segíthet neked a gyógyszerészed?

 

A gyógyszerész szakértelemmel, és tapasztalattal rendelkezik az egészségügy területén, ezért érdemes kihasználni tudásukat, ha kérdéseid vannak, vagy tanácsra van szükséged az egészséged megőrzése érdekében.

 

Prevenció és szűrővizsgálatok

 

Gyógyszerészed tájékoztatást adhat a helyi, ingyenes szűrővizsgálatok időpontjairól, helyszínéről. Tanácsot tud adni számodra abban is, hogy milyen korban, milyen vizsgálatokat végeztess el mindenképp, vagy egy esetleges szűrés előtt mi az amit tegyél, és mit semmiképp.

 

Termékek ajánlása

 

Legyen akár vitaminról szó, akár táplálékkiegészítőről, a gyógyszerészed mindig szakmailag megalapozott indokokat fog neked felsoroni a választás mellett, nem pedig marketingfogásokat.

 

Manapság egyre több alternatív élelmiszert is megtalálsz a gyógyszertárak polcain is. Ilyen például a MedhUSA Great! Gluténmentes termékcsalád, melyet szintén csak patikában forgalmaznak. Patika Garancia minőségbiztosítási jelzéssel ellátva garantálják, hogy rostban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag ételt eszel.

 

Az étrend-kiegészítők mellett ezek fogyasztásáról is érdemes kikérni gyógyszerészed véleményét.

 

Az egészségmegőrzés hosszú távon kiemelkedő jelentőséggel bír, segít megelőzni, illetve csökkenteni a különféle betegségek kialakulását, javítja az életminőséget, és hozzájárul egy kiegyensúlyozottabb élet eléréséhez. Ne légy rest ebben gyógyszerészed támogatását kérni!

Együttműködő partnerek
100 Éves PatikaEmusCeralbin