Végre kezedben a diagnózis, megvan a probléma: gluténérzékeny vagy. Azonban a melós rész, még csak ezután következik. Sajnos a világ nem olyan egyértelmű, még így a 21. században sem, hogy mi az, amit ezzel az autoimmun betegséggel biztonsággal tudsz fogyasztani.
Az egyik legnépszerűbb hozzávaló a gluténmentes diétában: a zab. Ebben a cikkben most tüzetesebben átnézzük, mire kell figyelned zab fogyasztása kapcsán, miért érdemes fogyasztanod, milyen formában, a cikk végén pedig még egy ínycsiklandó desszert ötletet is megosztok veled.
A zab biztosan gluténmentes?
Számos gluténmentes diéta javaslatában szerepel a zab, mint fogyasztható alapanyag. A zab alapvetően valóban nem tartalmaz glutént, azonban a feldolgozása, és a tárolása során szennyeződhet gluténnel. Így, minden esetben olyan terméket válassz, aminek a csomagolásán megtalálod, hogy ténylegesen nem tartalmaz glutént!
A termékek kiszerelésén még egy dolog feltűnhet: a zab az allergének között is szerepel.
Ennek oka, hogy a zab tartalmaz egy úgynevezett avenin nevű fehérjét. Erre vannak, akik érzékenyen reagálnak, de alapvetően, ha gluténmentes diétát követsz, ez nem okoz gondot, ettől még nyugodtan fogyassz zab alapú termékeket!
Miért jobb a zabpehelyliszt, mint a hagyományos gluténmentes lisztkeverékek?
Legtöbbször, a gluténérzékenyeknek szánt lisztkeverékek alapja a kukoricakeményítő. Ha egy átlagos példát veszünk, ezek a lisztkeverékek magas, 80% körüli szénhidráttartalommal, és kb. 3 gramm rosttal rendelkeznek 100 grammonként.
Ezzel szemben pl. ez a MedhUSAGreat! zabpehelyliszt, 52 g szénhidrátot és csaknem 5x annyi, 14 g rostot tartalmaz. Az, hogy mit nyerhetsz azzal, ha sok rostot fogyasztasz, ebben a cikkben bővebben olvashatsz róla.
A zablisztben -többek között- ezenkívül megtalálható:
Zab kisokos
Zab fogyasztása esetén még érdemes tisztába tenni a következő fogalmakat: zabpehely, zabpehelyliszt, zabliszt. Egyáltalán van különbség? És ha igen, melyik mire jó?
Egész zab
Ez a zab betakarítás utáni hántolt alakja. A zab azért különleges, mert a folyamat során nem veszít értékes tápanyag-, vitamin-, ásványianyag- és nyomelem-tartalmából. Ebben a formájában használhatod rizs helyett köretként vagy akár levesbetétként.
Zabpehely
Villámgyors reggeli zabkásák alapanyaga a zabpehely, mivel az előállítása során már kap hőkezelést, így elég már csak néhány percig főzni. Adj hozzá gyümölcsöket, dióféléket, magvakat ízesítsd kedved szerint pl. fahéjjal, kakaóval, kókuszreszelékkel.
Az egész zabhoz képest annyiban tér el, hogy hántolás után előgőzölik, mechanikailag lapítják, sodorják és szárítják. A klasszikus „pelyhekhez” képest, amiket széttörnek és gyakorlatilag felfújnak, az összes jótékony tulajdonságát megőrzi az eljárás után is.
Érdemes nagy szemű zabpelyheket választanod, mivel minél aprószeműbb a zabpehely, felszívódása annál inkább gyorsul, és a vércukrodat is hamarabb emeli meg.
Tipp: Tégy egy próbát ezzel a prémium zabpehellyel!
Zabpehelyliszt
A zabpehely őrlése és szitálása után kapjuk meg a zabpehelylisztet. Süteményekhez, kekszekhez, palacsintához, levesek és főzelékek sűrítéséhez kiválóan alkalmas.
Zabliszt
A zabpehelyliszthez képest a folyamat abban más, hogy az egyenletből kivesszük a gőzölést és a szárítást. Tehát a nyers, egész zab őrlése után beszélünk zablisztről. Általában más lisztekkel együtt használva találod meg a boltok polcain, önmagában nehézkes a használata.
Amennyiben kedvet kaptál ehhez a kiváló tápanyagforráshoz, kattints ide, és készíts belőle isteni finom gluténmentes somlói galuskát. Kiss Mona receptjében találkozik a tradíció az innovációval, az ízélmény pedig az egészségtudatossággal. Garantáltan nem bánod meg!